4 anledningar till varför jag började utveckla mobila EQ-spel för barn

By January 29, 2014eQidz, Rosie

Det är med lite darriga fingrar som jag börjar skriva mitt första blogginlägg någonsin. Många tankar snurrar runt i huvudet. Tänk om det jag skriver inte är tillräckligt intressant? tänk om jag trampar någon på tårna? Tänk om jag skriver fel? Denna rädsla…

Rädsla är en av våra mest grundläggande känslor. En känsla som visserligen har ett syfte men många gånger blir ett hinder i våra liv. Ända sedan jag lämnade mitt hemland, 18 år gammal, har jag fått överkomma rädsla och ända sedan jag startade eQidz har EQ lektion nummer 1 till mig själv varit:

“Låt inte rädslan bli så stor att den hindrar mig från att växa som människa och göra skillnad.”

Det var därför jag, mamma och civilekonom med ett vanligt 9-17 jobb, gav mig in i två helt okända världar för mig; spel och psykologi och startade spelstudion eQidz.

Låt mig sammanfatta hur idén till eQidz föddes:

1- Mobbning gör mig oerhört upprörd

Att mobbning ens existerar gör mig ursinnig. Mobbning bland barn, är ett fortsatt stort problem i Sverige och i världen och det är tveklöst de vuxna som bär ansvaret för att förebygga och motverka mobbning. När mina döttrar började på förskolan och senare skolan, önskade jag att dela ansvaret för att motverka mobbning med skolan. Jag tyckte dock att det var svårt som förälder, att få insyn i skolans arbete mot mobbning.

 2- Emotionell Intelligens förebygger mobbning

För att köra bil behöver man ju körkort men när man skaffar barn anses man plötsligt kunna allt som har med barnuppfostran att göra. Du som läser detta kanske tillhör den kategori människor som tycker att det här med att uppfostra barn sitter i ryggmärgen och kommer naturligt när man blir förälder, då är det bara att gratulera! Själv kände jag att det var en stor uppgift att plötsligt få ansvaret för en oförstörd och oskyldig människa. Jag ville ha ett “föräldrakörkort” och därför började jag läsa in mig på föräldraskap och plöjde det mesta som fanns skrivet av psykologer och experter. Böckerna ledde in mig till Emotionell Intelligens och jag insåg att EQ är nyckeln till framgång i livet och det bästa av allt, hög EQ förebygger mobbning. Fantastisk tanke!

Emotionell Intelligens, EQ (EI) betyder att man har lätt för att förstå och uttrycka egna och andras känslor. Man kan läsa av sociala situationer, är bra på att kommunicera, samarbeta och känna empati för andra. En person med hög EQ är också skicklig på att ta ansvar och hantera konflikter.

3- Barn älskar mobila spel och spel är här för att stanna

Jag har 2 döttrar som är 11 och 14 och både har älskat att spela dataspel sedan de var små. Jag ville ha koll på vilka spel de spelade och blev lika överraskad varje gång jag upptäckte att spelen för tjejer bestod av en rosa värld och gick ut på att sminka modeller, sköta bebisar och laga mat medans killar fick kriga eller ge sig ut på äventyr i mörka, mystiska miljöer med mycket action och pang pang. Jag kan absolut förstå att det är kul att spela den här typen av spel men att det är så könsstereotypt just för små barn?

Kan man spelifiera EQ? Kan man via spel ta del av sina barns innersta tankar och känslor och på ett lekfullt och naturligt sätt prata om livskunskap? Tänk om man genom spelet kunde också bli mer medveten om sina egna känslor och utvecklas som människa och förälder.

När jag för första gången hörde talas om Reach For Change (som då hette Playing For Change) och att man sökte efter idéer som via lek gör livet bättre för barn” föll allt på plats! Men hur skulle jag, med spelet Tetris som min senaste spelupplevelse, göra ett mobilt spel?

4- Jesper och Talawa Games

Allt förändrades när jag träffade Jesper på Future Games. Denna modiga rebelliska kille som till skillnad från många andra killar (ja tyvärr är majoriteten av spelutvecklare killar) jag hade träffat ville tillsammans med sitt fantastiska team, göra spel som berör och förändrar världen. De bildade sedan Talawa Games och bestämde sig för att tillsammans med mig, utmana dataspelsbranschen genom att visa att det går att göra spel som förbättrar världen och berör människor.

Det var augusti 2012 och det var då eQidz fick vingar…

 

 

Join the discussion 2 Comments