Att våga vara sig själv

By February 28, 2014eQidz

Häromveckan tog jag med min dotter till “Våga vara dig självdagen” som arrangeras av en Stiftelse som startades av familjen Falkbäck för att hedra deras dotter, Linda Falkbäck. År 2005 tog Linda 13 år gammal livet av sig på grund av mobbning, kränkning, misshandel och sexuella trakasserier. Redan vid entrén möttes vi av en stor bild på Linda som höll i några kattungar… så levande men så långt borta.

Trots denna fruktansvärda tragedi blev föreställningen en ljus upplevelse. Det var sådan inspiration att se familjen som istället för att förbanna mörkret, valde att starta en verksamhet som hjälper ungdomar att stärka sitt självförtroende och självkänsla.

Jag började läsa på om Linda och i en artikel läser jag vad hennes kompis skriver i en intervju: “Linda och jag fick inga kramar, men vi kramade varandra. Vi simmade och det har ingen status. Man får status om man går på fester, dricker, röker, har killar, mycket smink och utmanande kläder”.

Vidare läser jag att Linda ville vara sig själv men hånades för det och började förändra sig själv för att passa in och bli sedd. Hon började sminka sig, röka, dricka och hänga med “det häftiga gänget ” samtidigt som hon kände skuld för att hon prövade på det. Hon blev också sexuellt utnyttjad på toaletten i skolan och efteråt föraktade hon sig själv ännu mer. Hon blev kallad hora och misshandlades men vågade inte berätta hemma hur det verkligen var.

Till slut orkade inte Linda längre och valde att lämna jordelivet och bli en ängel.

Senare skrev Lindas föräldrar ett brev till skolan: “Det är inte lätt att vara en liten flicka i ett samhälle som detta, eller pojke heller för den delen, bland dokusåpor, porrfilmer, utseendefixering, klädhysteri med raffset för barn och nymodigheter som läppoperationer, bröstförstoringar som tar större löpsedels- och nyhetsplats än vad som sker i övriga världen.”

Vi gör det väldigt lätt för oss om vi skyller allt på skolan men vi föräldrar måste också fråga oss själva vad det är för barn vi skickar till skolorna. Vi vuxna måste fundera över om vi verkligen ägnar våra barn kvalitetstid, om vi ger dem motbilder till den här sjuka miljön som de omges av, om vi fyller de med mycket kärlek och sunda värderingar så att de både kan älska sig själva och andra.

Stöd Stiftelsen: http://www.vagavadigsjalv.se/

/Rosie