Mobbaren mobbar för att inte bli mobbad

By June 22, 2014eQidz

Lyssnade på Jason Diakités sommarprat igår under mitt löppass. Han beskriver hur han redan i andra klass blev trakasserad och diskriminerad på grund av sin hudfärg och sedan fått utstå rasistiska glåpord på daglig basis och under hela sin uppväxt. Han berättar vidare om hur detta än idag fortsätter och hur han själv blev mobbare för att inte bli mobbad. Ännu värre att ingen vuxen reagerade.

Idag fortsatte jag att lyssna på Sanna Nielsens och även hon inledde sitt sommarprat med berättelsen om mobbningen som började när hon blev känd som elva­åring och hur skolgårdens glåpord ersatts med näthat på sociala medier nu när hon är vuxen.

För mig blev det plötsligt så uppenbart om hur mobbningens fula ansikte ser ut. Det verkar egentligen inte spela någon roll var man kommer ifrån, hur man ser ut eller hur man beter sig för att bli utsatt för mobbning, även om människor i minoritet och sådana som sticker ut blir mer tacksamma offer. Läs mer här http://www.kivakoulu.fi/vad_beror_mobbning_pa

Det som gör mig mest förvånad och upprörd är varför inte vuxna agerar? Kan det vara så att även lärare behöver EQ utbildas? En skola ska vara en trygg plats för alla barn och det är vuxnas ansvar att tillgodose detta.

Konsekvenserna av mobbning är många och välkända:”De inkluderar depression, ensamhetskänslor, låg självkänsla, fysiska hälsoproblem, socialt utanförskap, alkohol- och/eller drogmissbruk, skolk, försämrade skolresultat, självskadebeteenden och självmordstankar eller självmordshandlingar”, konstaterar forskarna.

Det är på tiden att fler och fler vågar prata om mobbning, förekomsten av sexuella trakasserier, främlingsfientlighet, rasism, etnisk diskriminering, homofobi och könsrelaterad mobbning. Att kändisar tar sitt ansvar är fantastiskt men vad kan du och jag som vanliga medborgare göra?

/Rosie