You can buy likes but not love

By February 12, 2014eQidz, Rosie

Så här inför Alla hjärtans dag tänkte jag ägna detta blogginlägg till sociala medier och jakten på Likes. Mina barn, precis som många andra barn, är ofta ute på Facebook, Instagram, Kik och Ask. Vi föräldrar får helt enkelt acceptera att sociala medier är det nya sättet för barn och unga att kommunicera genom. Det som däremot ställer ett högre krav på oss föräldrar förutom att ha koll på det som händer på nätet är att avdramatisera antal likes. För vi vuxna kan ju hantera detta…eller kan vi?

Ovilligt erkänner jag att när jag skapade en sida på Facebook för eQidz var det väldigt stressande de första dagarna när sidan enbart hade 10-15 likes. Det påverkade mig oerhört negativt och jag började ifrågasätta mig själv och min idé.  Visst trånar även vi vuxna efter bekräftelse men jag vill ändå påstå att med åren bygger man upp större självsäkerhet vilket gör att vi vuxna borde kunna hantera detta ständiga betygsättande och bedömande som vi utsätts för bättre.

Det är däremot beklämmande att se barn och unga lägga upp foton på Instagram och Facebook för att senare bokstavligen sitta och stirra på skärmen för att vänta in likes. Min dotter sa en dag; får man under 50 likes på en ny profilbild betyder det att man varken är snygg, cool eller omtyckt men det kan också betyda att man har “vänner” som har gjort ett aktivt val. Nämligen att INTE gilla.

Vad gör detta för självkänslan hos barn och unga? Sårbarheten och osäkerheten är väldigt stor när man är tonåring och därför blir tyvärr många beroende av detta bekräftelsebehov och det är då gränserna flyttas och mer utmanande bilder dyker upp. Allt för att man är i desperat behov av att bli sedd och att man är så osäker att man inte kan bekräfta sig själv.

Det finns inget bra svar på hur man avdramatiserar det hela men jag började med att erkänna för mina barn att  även vi vuxna har ett bekräftelsebehov och berättade vidare att:

– det faktiskt går att köpa likes

– alla kanske inte hänger dygnet runt på sociala medier och ser nya profilbilder och uppdateringar

– det är bättre att glädjas över de likes man får från människor med äkta kärlek än att fokusera på de likes man inte får

– vissa kanske inte klickar på likes för att de är avundsjuka

– hellre ägna kvalitetstid tillsammans med några få nära vänner än att lägga energi på många ytliga Facebookvänner

och det viktigaste av allt, att äkta kärlek är så mycket större än en klick på en like-knapp!

/Rosie