Hur lär jag mitt barn att dela med sig?

Det är vanligt att barn (speciellt i åldrarna 3-6) har svårare att dela med sig. Det är något man lär sig över tid. 

Först runt 7 års åldern börjar barn lära sig att det förväntas och är snällt att man delar med sig. Denna utveckling sker genom att barn är med i sociala sammanhang och interagerar med dig, familjen och vänner runt omkring er.

Du som förälder kan själv vara en förebild genom att dela med dig till andra

Uppmärksamma gärna ditt barn om att du delar med dig, och berätta samtidigt vad det är som händer: “Jag lånar ut min bok till någon så att fler blir glada av att läsa samma bok. Du tycker om den här boken och blir glad av den. Då kan låna ut den till någon som också blir glad av den.” Visa gärna om och om igen när du delar med dig, och även när andra delar med sig! Upprepning hjälper barn att ta in och lära sig.

Titta på film tillsammans

I Peppy Pals berättelse Kelly tar fel matlåda märker hunden Reggy att katten Kelly har fått med sig en tom matlåda till skolan. Reggy delar med sig av sin mat vilket gör Kelly glad, och blir på så vis en förebild för ugglan Izzy. Izzy vill också dela med sig och snart har de tre vännerna en glad matfest tillsammans. 

Genom att titta på filmen, läsa boken eller spela spelet Kelly tar fel matlåda kan du och ditt barn tillsammans upptäcka och diskutera hur glad man själv blir, och andra, av att man delar med sig.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.