Mitt barn är rädd för nya utmaningar, hur gör jag?

Som förälder kan du börja med att försöka förstå vad orsaken är.

(1) Fråga och observera: när är ditt barn mer rädd för utmaningar?

(2) Fundera: är ditt barns rädsla kopplat till något specifikt tema? Kan det vara relaterat till skolan, mat, fysisk aktivitet, sociala sammanhang eller annat?

Många barn föredrar förutsägbarhet, struktur och rutiner. Med andra ord, vissa barn (och vuxna!) mår bättre av att vara förberedda på vad som ska ske. De tycker om att det är organiserat och planerat och att samma saker upprepas: kanske samma lärare i skolan, samma rutt till skolan eller samma middagstid varje dag. Med förutsägbarhet kommer trygghet då man vet vad man ska förvänta sig och vad som kommer hända.

Ett sätt du kan hjälpa till är att uppmuntra och vara en förebild för att testa nya utmaningar.

Berätta att du aldrig gjort detta förut, beskriv vilken känsla du har i kroppen när du utmanar dig själv, och att det också är ok att vara nervös eller rädd. Till exempel: “När jag skulle hålla tal en gång blev jag väldigt nervös och det pirrade i magen. Men jag tog några djupa andetag precis innan och försökte tänkte på den härliga känslan efteråt”.

Titta på film tillsammans

I Peppy Pals berättelse Sammy hjälper till vågar inte hunden Reggy hoppa över ån. Hästen Sammy är bra på att hoppa och visar och uppmuntrar Reggy att våga. Med lite plask, mod och hjälp från Sammy lyckas Reggy hoppa över ån. 

Genom att titta på filmen, läsa boken eller spela spelet Sammy hjälper till kan du och ditt barn tillsammans se hur Reggy samlar mod och vågar hoppa tack vare Sammys uppmuntran.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.