Mitt barn gillar inte att få kritik, hur gör jag?

De flesta av oss ogillar att få negativ kritik och vissa menar till och med att det är bättre att belöna bra beteende än att ge negativ kritik.

Som förälder kan du fundera på om det är något du kan ändra i ditt sätt att agera. Bör du balansera antal gånger du tillrättavisar och uppmuntrar ditt barn? Och på vilket sätt blir ditt barn kritiserat?

Försök att inte kritisera något som barnet inte kan ändra, utan uppmuntra istället något som de kan förbättra och jobba på. Istället för att säga “ Nu har du stökat ner igen”, så kan ett konstruktivt sätt att säga det på vara “Jag ser att du har lämnat leksakerna på golvet igen. Det gör mig besviken. Jag hade uppskattat om du försökte att tänka på att lägga dem på sin rätta plats nästa gång”. När du sedan ser en förbättring, var noga med att ge beröm.

Visa också att du själv är bra på att ta kritik, var en förebild!

Titta på film tillsammans

I Peppy Pals berättelsen Ett, två, tre, hoppa! hoppar hunden Reggy, katten Kelly och kaninen Gabby i vattnet. Krabborna som bedömer deras hopp är inte helt nöjda och kritiserar vännerna. Trots att Reggy blir besviken vill vännerna bli bättre och försöker olika hopp tills de lyckas få bra poäng av krabborna. 

Genom att titta på filmen, läsa boken eller spela spelet Ett, två, tre, hoppa! kan du tillsammans med ditt barn diskutera hur man kan hantera kritik och vad man kan göra när man får det.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.