Är lek, jag menar spel dåligt för våra barn…

Vi har alltid varit rädda för nyheter, särskilt om det kommer att blir en del av våra vardagliga liv…vår innersta krets. Vi var rädda när teven kom och nu är vi rädda för spel, men det finns en väsentlig skillnad på skärmtid och skärmtid då den föregående är inaktiv men den senare är interaktiv.

Spel har alltid fått genomlida stor kritik och skuld för hur människor beter sig i verkliga livet (vilka vi nu må vara att döma vad som är verkligt och inte) men allt detta har som oftast varit baserat på lösa samband, rädslor och ja, tom luft helt enkelt. Jag tänker inte helt vifta undan farorna med spel, man kan bli beroende av det och det kan sluka ens liv. Som med det mesta i livet så är en måttlig dos bra för dig men överkonsumtion kan vara rent utav livshotande. Men spel kan också utveckla, ge mening och liv åt människor, numera kan man se på hjärnan och flera spännande studier hur spelande påverkar dig positivt.

Men hur ser det då ut för riktigt små barn, som vi ju riktar oss mot? Ja, man får komma ihåg att spelbranschen fortfarande är väldigt ung men den har också blivit en väldigt stor del av våra liv väldigt snabbt. Så det gäller att ta den på allvar, växa med den och se till att förstå vad den har för inverkan på oss. Än så länge finns inte så mycket forskning kring små barn men det är på gång och det kommer mera, det ska vi vara en del av att se till.

Den här artikeln är så bra att jag inte tänker gå in på mer detaljer kring våra minstingar utan låter er läsa den istället:
Are iPads and tablets bad for young children?

Sen är jag en riktig “ted talks”-nörd så jag vill även länka er till några fantastiska talks om hur spel har en positiv inverkan på våra hjärnor, våra barn och samhället. Tyvärr så funkade inte inbäddningen av videos så ni får anstränga er lite och klicka på en länk innan ni kan kolla på videon. 😉

Daphne Bavelier: Your brain on video games
(How do fast-paced video games affect the brain? Step into the lab with cognitive researcher Daphne Bavelier to hear surprising news about how video games, even action-packed shooter games, can help us learn, focus and, fascinatingly, multitask.)

Gabe Zichermann: How games make kids smarter
(Can playing video games make you more productive? Gabe Zichermann shows how games are making kids better problem-solvers, and will make us better at everything from driving to multi-tasking.)

Jane McGonigal: Gaming kan leda till en bättre värld
(Spel av typ World of Warcraft ger spelare förmågan att rädda världar, och motivation att lära sig hjältars vanor. Tänk om vi kunde tygla denna spelarkraft för att lösa problem i verkligheten? Jane McGonigal säger att vi kan, och förklarar hur.)

Spel är här för att stanna så det är dags att sluta vara rädda och istället börja utnyttja dess kraft för att göra nytta i våra hem och samhället. Lek är ju en av de mest utbildande egenskaper liv har.