fbpx

Pressen är stor på oss i chefspositioner, både inifrån och utifrån, en själv och andra. Det blir kanske lite extra speciellt i start ups för inte nog med att allt som redan “är” ska fungera utan man måste hela tiden sträva framåt och lära sig nytt. Vilket samtidigt är en del av det roliga men man måste lära sig att vara observant på varningsklockor man tidigare kanske inte trodde man hade. Det är intressant och glädjande att läsa ny forskning kring svenskt ledarskap, platta organisationer, utmattningssyndrom osv, inte allt är gott men det är bra att vi börjar ta saker på allvar och undersöka mer noggrant hur våra hjärnor fungerar då vi lätt har en övertro till oss själva och inte alltid förstår helhetsbilden.

Hade en jättefin lunch häromdagen med flera chefer och även folk som hade åsikter om sina chefer. Något som verkar svårt att förstå är hur en person med så mycket ansvar som en chef har också behöver mycket mer tid att reflektera och vara med sig själv. En ny intressant forskning tyder på att långa promenader, minst en timme åt gången är superviktiga och bra för att sortera alla tankar som annars inte hinns med. Även att ta ledigt helt är viktigt då man inte på samma sätt kan “känna” sig ledig efter arbetsdagen och på helger då man konstant har tankarna och ansvaren hängande över sig. Sen är det ännu viktigare iom detta att lära sig hantera, sortera och planera upp så att man inte behöver tänka på allt hela tiden.  Vi börjar förstå mer och mer kraften och vikten med meditation då hjärnan är en muskel som behöver vila mellan träningspassen precis som vilken muskel som helst för att inte få förslitningsskador. I fallet med hjärnan yttrar det sig mer i psykisk ohälsa och sjukhetstecken som huvudverk, förkylning, allmän trötthet och sömnsvårigheter.

Variation är både viktigt och farligt, att känna efter den personliga balansen är essentiell. Och apropå att hela tiden lära sig nytt är också bra för hjärnan men hela tiden får man inte glömma att vila den. Något nytt och kul jag lär mig och gör just nu är att jag spelar in röst och klipper små cartoons. Det är både kul, frustrerande och lärorikt och jag är glad att jag börjat läsa på och prata med folk för jag lär mig mer om min roll och mig själv hela tiden och man måste ta sig själv och sitt välmående på allvar för rätt vad det är så måste man sjukskriva sig i flera år, gå på mediciner och kanske aldrig riktigt kunna hitta tillbaka helt och hållet. Precis som vi tänker med våra produkter i Peppy Pals så är det alltid bättre att förebygga än att försöka lösa problemet när det redan är för sent. Det är redan förstått i Forskningsvärlden att om du en gång fått utmattningsyndrom så är det mycket lättare att falla dit igen vilket leder till att man inte kan jobba lika hårt och bra som man en gång gjorde och detta blir en ond spiral att man inte känner igen sig själv, inte är nöjd med sig själv och det hela blir bara mycket svårare. Så ta hand om er och varandra där ute, känn efter och prata med varandra. Särskilt så här i juletider.

Vi lever i en snabb tid och det är hög tid att vi tar ansvar för oss själva och varandra och nu fortsätter prata och forska kring vad som behövs för att vi ska må bra i dagens samhälle.

Meditera mera, gå långa promenader hitta din balans för en glad arbetare är en bra arbetare vet vi ju alla sen förr 😉

 

God Jul och gott nytt år så hörs vi igen 2017!

Jesper