FAQ

Om Peppy Pals

Vad är Peppy Pals?

Peppy Pals är ett utbildningsföretag bestående av en serie prisbelönta appar, böcker, filmer och roliga aktiviteter kring EQ för barn 2-9 år. Innehållet har vi sedan kopplat till inspirerande frågor, lekfulla aktiviteter och lektionsplanering för föräldrar och pedagoger att göra tillsammans med barn och elever.

Varför heter det Peppy Pals?

Peppy Pals betyder ”peppande vänner” och beskriver den relation vännerna i Peppy Pals har till varandra.

Varför ska jag använda Peppy Pals?

Ibland räcker det inte med att säga till barn och elever att “det är viktigt att vara empatisk”, då de kanske inte förstår exakt vad det innebär. För vuxna kan många social regler och förhållningssätt som diskuteras i Peppy Pals, till exempel hur man är en stöttande vän eller att man delar med sig, kännas ganska självklara. Detta är för att vuxna har en ryggsäck packad med erfarenheter och kunskap. Det har inte barn, och då är allt kanske inte lika självklart. Med Peppy Pals får barn och elever på ett lekfullt sätt lära sig om varför empati, känslor och andra sociala förmågor är viktiga och hur de kan använda den kunskapen i verkliga livet.

Hur kan jag bli involverad i Peppy Pals?

Vi uppskattar all hjälp vi kan få för att varje barn ska växa upp i en värld fylld av snällhet och empati. Det kan vara allt ifrån sprida Peppy Pals till fler skolor, fritids, kuratorer, specialpedagoger och familjer, till att ställa upp som volontär eller bidra med donationer. Tillsammans kan vi se till att EQ värderas lika högt som IQ.

Har du idéer, eller vill du veta hur du kan hjälpa till just nu? Hör av dig till contact@peppypals.com

Hur får jag Peppy Pals till mitt barns förskola/skola?

Ladda gärna ner och skriv ut vår flyer om Peppy Pals School med lite grundinformation och dela med lärare, rektorer eller kuratorer. Även om det använder ett annat verktyg för att arbeta med EQ och värdegrund är det alltid bra att inspireras av fler sätt att arbeta med EQ. Det gynnar alla i långa loppet.

Vilka språk finns Peppy Pals på?

Peppy Pals School finns tillgänglig på svenska och engelska. Våra appar har språkfria spel och finns att ladda ner på iOS, Google Play, Amazon Appstore samt Windows Phone i hela världen. I appen Peppy Pals Social Skills finns även filmer och böcker på svenska och engelska.

Om Social och Emotionell Intelligens (EQ)

Vad är Social och Emotionell Intelligens (EQ)?

Emotionell intelligens, eller EQ, är en förkortning för ”Emotional Quotient”. Det är ett mått på en persons förmåga att kunna handskas med egna och andras känslor, utveckla hälsosamma relationer, motivera sig själv, hantera motgångar och utmaningar samt att vara empatisk. EQ står för den emotionella kvoten, jämfört med IQ som beskriver vår intelligenskvot.

I internationella sammanhang pratar man ofta om Social OCH Emotionell intelligens, eller ”Social and Emotional Learning (SEL)”, vilket också involverar kompetenser så som: kommunikation, konflikthantering, empati, problemlösning, samarbete samt respekt för andra.

Vem står bakom begreppet EQ?

Begreppet EQ kommer från 1990-talet och myntades av psykologerna John Mayer och Peter Salovey. Några år senare gav Daniel Goleman, doktor i psykologi, ut boken ”Känslans Intelligens” och konkretiserade EQ, vilket gjorde begreppet allmänt känt.

Hur hänger EQ ihop med skolans krav på värdegrund?

Värdegrundsarbetet är en del av skolans kunskapsuppdrag och omfattar frågor om skolans demokratiska uppdrag, jämställdhet, trygghet och mänskliga rättigheter. EQ är en naturlig del av arbetet av skolans värdegrundsarbete t.ex. eftersom färdigheter som problemlösning, konflikthantering och samarbete är direkt nödvändiga och efterfrågade i varje demokratiskt samhälle.

Vilka delar av EQ arbetar Peppy Pals med?

Peppy Pals arbetar med både Social och Emotionell Intelligens. Vi följer en modell utvecklad av den amerikanska, forskningsbaserade organisationen CASEL i kombination med EQ-psykolog Bodil Wennbergs kunskap.

Här är en översikt av de kompetensområden som finns med i ett eller flera Peppy Pals scenarion. Vi har också nära samarbete med det globala EQ-nätverket 6Seconds och Yale Center for Emotional Intelligence.

Var hittar jag senaste forskning om EQ?

Det finns flertalet ledande institut och organisationer som studerar EQ i allt ifrån ledarskap, utbildning, psykologi till vårt generella välmående. CASEL, Six Seconds, Yale Center for Emotional Intelligence är några exempel. World Economic Forum och Harvard Business Review släpper också regelbundna rapporter kring EQ.

Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev (längst ner på sidan) och följ oss på sociala medier för att få tillgång till senaste forskning, nyheter och inspiration kring EQ.

Varför är det viktigt att lära barn EQ?

EQ är precis som matte eller språk något vi behöver öva på redan från tidig ålder och genom hela livet. Vår EQ är avgörande för hur vi hanterar sociala, emotionella, akademiska och professionella situationer i framtiden. Forskning visar dessutom att EQ är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för att lyckas och må bra. Det påverkar så mycket som 85% av vår framtida framgång och välmående.

EQ hjälper bland annat barn att uttrycka och hantera sina och andras känslor, att hantera utmaningar, att inte ge upp för tidigt, att fråga efter hjälp och att hantera stress och ångest.

All forskning visar att EQ och IQ måste gå hand i hand för att barn och elever ska uppnå sin fulla potential. Barn som i tidig ålder får möjlighet att öva på EQ får i genomsnitt 11 procentenheter bättre akademiska resultat i framtiden.

Peppy Pals kan med fördel användas ihop med andra lektioner. Många lärare använder böckerna och filmerna på engelska, svenska och SO-lektionen. Scenariot “Gabby gillar inte att tävla” handlar om idrott och hur olika vi är när det gäller att prestera. Det är fördelaktigt att visa filmen och diskutera de olika frågorna för att skapa dialog om skillnaderna i olika personers syn på tävling i samband med idrottslektionen.

Kan man öva på EQ i vuxen ålder?

Ja, till skillnad från IQ är EQ dynamiskt och något vi kan öva på hela livet. Du kan till exempel förbättra din EQ genom att ”checka in” med dina känslor och hur du mår dagligen, och på så vis få större självinsikt. Även om EQ alltid kan och bör övas på visar forskning att det ger störst effekt hos barn i ung ålder.

Kan man mäta EQ?

EQ finns hos alla mer eller mindre, det är dock inte lika lätt att mäta såsom IQ. I vuxen ålder finns det en rad olika EQ-test, men för att kunna dra någon slutsats behöver man ofta sitta ner med en professionell tolkare. Detta då testen ofta är en självskattning av individens egna bild av sig själv, och något som behöver återkopplas i en dialog för att inte feltolkas.

Hur kan jag testa mitt barns/mina elevers EQ?

Färdigheten EQ är något som ständigt utvecklas. Empati är till exempel något som barn börjar utveckla kring tre års ålder. Det är därför svårt att mäta ett barns förmåga till empati, speciellt om mätningen endast görs för enskilda individer. De studier som finns är dessutom gjorda över längre tid, och utgår från en vuxens uppfattning av barnets EQ. Six Seconds och CASEL är exempel på organisationer som använder olika forskningsmetoder för att mäta barns EQ.

Information om Peppy Pals School

Hur fungerar Peppy Pals School?

I Peppy Pals School får du som pedagog tillgång till en rad olika filmer att titta på tillsammans med dina elever, böcker att läsa tillsammans, frågor att prata om, diplom, aktiviteter och mycket mer. Innehållet i varje kategori är kopplat till kunskapen om social och emotionell intelligens, och det finns även ett informativt avsnitt om du vill lära dig mer.

Läs gärna igenom vår lärarhandledning innan du börjar. Om du upplever tekniska problem med tjänsten, vänligen läs vidare under “Problem med Peppy Pals School”.

Hur skaffar jag Peppy Pals School?

Du kan skapa ditt konto på Peppy Pals School enkelt och smidigt på eq.peppypals.com.

Vad kostar Peppy Pals School?

Det är helt kostnadsfritt att använda Peppy Pals School.

Får jag använda Peppy Pals material i egna projekt?

Med ett konto för pedagoger kan du använda allt material i din undervisning och i projekt i samband med din anställning som pedagog.

Föräldrar på Peppy Pals School?

När en skola eller kommun använder Peppy Pals School får även alla föräldrar till eleverna tillgång till materialet för att kunna fortsätta värdegrundsarbetet med Peppy Pals hemma. Skolan kommer dela en specifik länk för att du som förälder ska kunna skapa ett konto. Med ett konto som förälder får du använda materialet och innehållet i Peppy Pals School med vänner och familj.

Jag har glömt mitt lösenord. Hur ska jag göra?

Klicka på knappen ”Glömt lösenord” och följ instruktioner du får via mail. Ditt användarnamn är e-postadressen du använde för att registrera ditt konto hos oss.

Problem med Peppy Pals School?

Vi rekommenderar att du använder Chrome som webbläsare för bästa upplevelse. Om du har problem på plattformen eller får upp ett felmeddelande så får du gärna skriva till oss i chatten så hjälper vi dig.

Avsluta konto på Peppy Pals School

För att avsluta ditt konto på Peppy Pals School så loggar du in på ditt konto, går till ”Kontoinställningar” och väljer ”Radera mitt konto”.

Information om Peppy Pals app

Vad kostar Peppy Pals Social Skills?

Du kan ladda ner appen Peppy Pals Social Skills utan kostnad för att få tillgång till en begränsad mängd av innehållet. För att få obegränsad tillgång till Peppy Pals kostar det 119 kr (en engångssumma).

I appen står det ”köpet misslyckades”. Vad beror det på?

Det kan bero på att dina kortuppgifter i iTunes eller Google Play är felaktiga. Kanske har du glömt att uppdatera utgångsdatum/säkerhetskod efter ett kortbyte? Läs mer om betalning via Apple och Google Play.

Måste jag ha tillgång till internet/Wi-Fi för att Peppy Pals ska fungera?

Ja, delvis. Spelar du ett scenario, lyssnar på en bok eller tittar på en tv-serie för första gången så krävs det internetanslutning. Efter det sparas scenariot på din enhet och du kan komma åt det utan internetanslutning. Du kan också välja i förväg vilket innehåll du vill ska fungera offline, till exempel inför en lång bilresa.

Peppy Pals fungerar inte som det ska. Det går långsamt eller innehållet laddas inte?

  • Se till att du har den senaste versionen av Peppy Pals installerad.
  • Avsluta Peppy Pals appen och starta igen.
  • Tänk på att Peppy Pals behöver internet för att fungera. Wi-Fi eller mobil data behöver vara påslaget på din mobil, surfplatta eller dator.
  • Upplever du problem på din mobila enhet/surfplatta? Om inget av ovanstående sätt fungerar, prova att avinstallera Peppy Pals app och ladda ner den igen.
  • Fungerar det fortfarande inte? Hör av dig till vår support: support@peppypals.com

Personuppgifter och säkerhet

Din säkerhet är av högsta prioritet för oss. Vi följer den praxis för barn som finns specificerad i ”Know what’s inside” program och strävar alltid efter att uppnå ”The Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). Vi är alltid uppriktiga och ärliga om vad våra appar och tjänster innehåller. Du kan läsa mer i Peppy Pals villkor och integritetspolicy.

Vi jobbar ständigt på att förbättra våra system och hantera dina personuppgifter så säkert som möjligt. Vi har begränsat antalet personuppgifter vi samlar in och du kan lita på att dina personuppgifter kommer förvaras säkert hos oss enligt GDPR. Skolor och kommun som vill teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal är välkomna att höra av sig till contact@peppypals.com så hjälper vi gärna till att skräddarsy ett avtal som passar er.

gudang138 sky77 garuda138 koin138

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.